Inför den stundande vintersäsongens träning på cykel

Cykeln

Cykelvård
Cykeln behöver underhåll, även under vinterträningen! Är det snö och kyla så är det faktiskt skonsammare för cykeln, frånsett att allt går lite trögare  så blir faktiskt  underhållet inte lika kritiskt. Här i söder så är det dock ett förfärligt saltande som VERKLIGEN inte är bra för någonting, vaken prylar eller natur. Inte ens för trafiken, faktiskt!

Saltet tränger in i alla mindre skrymslen på cykeln,  i skarvar, mellan lager och ram, kedjan, nav och lager tar ordentligt stryk av allt salt och även vatten som det drar med sig in och orsakar oxidbildning och korrosion.

* 1:a rådet   -   Håll efter cykeln även på vintern, spola av och torka gärna av pedaler, kedja och nav. Glölm inte att spola av vevpartiet. Har du spolat och det är minusgrader, se till att cykeln får torka ordentligt och tillåt inte vatten att frysa  på olämpliga ställen, det kan göra den väldigt svår om inte helt omöjlig att manövrera.

Övriga delar på cykeln bör så ofta som möjligt torkas av och hållas fria från smuts, salt och annat som kan inverka på livslängd och cykelns kondition. Glöm inte att smörja kedjan med jämna mellanrum, det ger en längre livslängd på den och den går lite lättare.

* 2:a rådet    -   Glöm inte att hålla koll på slitage på framför allt kedjan, en sliten kedja växlar sämre och kan om det går för långt innebära att både kassett och kedja kanske måste bytas vid service, vill det sig riktigt, riktigt illa så måste även klingorna på vevpartiet bytas.

TIPS:   om ekonomin tillåter så är 2st uppsättningar av hjul smidigt och bra att ha. Själv har jag under sommaren, ett set med däck för landsväg, släta och snabba!  Det andra är lite grövre däck, (nu klarar  inte alla cyklar av grova däck då det kan vara trångt i gaffeln, både bak och fram).  Vintertid brukar setet med släta däck bytas ut mot en uppsättning med dubbdäck. Dessa två uppsättningar kan sedan enkelt bytas beroende på väder och förhållanden.
Naturligtvis går det även bra att byta däck, men det är lite omständigare. Dubbdäck finns ett flertal bra att välja mellan, tag kontakt med oss eller kom till butiken för att se på utbudet.

För ca. 2000:- får du ett set med bra hjul, som även går att använda finfint på sommaren på finracern! Kontakta oss för mer info eller råd och tips.

Kläder
Min erfarenhet av vinterträning på cykel är att det man fryser mest om under höst/vinter/tidig vår är i de flesta fall händer och fötter. Bortser från ansiktet som naturligtvis är riktigt exponerat för den kyliga vinden. För ansiktet är en balaklava riktigt bra, eller en buff  tillsammans med en bra hjälmmössa. Glasögon lika så, som hindrar ögonen att få så mycket kylig luft på sig.

Händer:
Ett par rejäla vantar är en väldigt bra investering. Jag kör själv med fingervantar som är vindtäta (Handskar hos Velocipeter, PRO Ultimate, även Shine Wind) och dessa är förvånansvärt värmande trots sin enkelhet och att de är rätt tunna. De är dock vindtäta och det tar bort den kylande effekten av fartvinden. Köp en storlek som är stor nog så du får plats med ett par tunnare vantar under, vi kommer att ha fingervantar i Merinoull inom kort. Varma och sköna, värmer även om det blir lite fuktiga, luktar inte på samma sätt som syntetmaterial.
Pearl Itzumi Shine Windstopper

Fötter:
Ett par varma ullsocker är det bästa plagget man kan ha på fötterna, värmer trots att det är lite fuktigt. Går det att få ner 2 par sockor i skorna är det inte helt fel. (Länk till ullsockor kommer)
Skorna är rätt väsentliga, att köra med tunna skor som egentligen är avsedda för sommaren, funkar inte så bra. Detta trots att man kanske har tjocka neoprenskydd utanpå.
Gaerne Atrix vinterskor
Dels så är dessa Skoöverdrag inte helt tätslutande på undersidan och där kan komma in både kylig luft och vatten om det är blött ute. Dels är det ofta ganska trångt i dessa skor då de är avsedda för sommaren och då använder ingen tjockare strumpor i skorna.

Så ett par rejäla vinterskor är också en god investering, vi har ett par modeller som vi säljer. Gaerne Atrix, dessa är för SPD eller liknande klossar, finns även i en modell för LVG klossar med helt slät sula.

Bålen:
Vinterjackorna som finns är ofta väldigt sköna och varma, förvånansvärt varma faktiskt. Trots kanske -10 så är det väldigt sällan som man fryser. Klär du på dig ett underställ, kanske en tunnare tröja utanpå den och sedan vinterjackan för cykling, då brukar det fungera riktigt bra. En god ide vid fikastopp kan vara att ha med en extra underställs tröja som man byter vid fikapausen, då slipper man känna den fuktiga och kylande tröjan mot kroppen när det är dags att ge sig av på turen igen. Vi har några modeller till bra pris och som håller hög kvalitet.

Benen:
Inte så mycket att orda om benen, med ett par underställsbyxor och utanpå dessa ett par långa cykelbyxor avsedda för vintern så är man i hamn. Det finns lite olika varianter ( vi säljer ut några modeller av vinterbyxor som är riktigt fina, fråga då ni kommer ut till butiken), några sydda i tät lycra andra i ett vindtätt material. Jag personligen kör alltid med hängslebyxor, även om det kan bli lite extra krångligt med alla lager.

Det var lite kort om kläder som kan vara bra att ha vid cykling unde rden kallare perioden av säsongen.

Yokozuna Reaction cable : Otroligt bra kabelset för broms och växel.

Kablarna som vi sålt under många år fick nu i veckan uppmärksamhet av BikeRadar.

Yokozuna Reaction cables

Yokozuna Reaction cables
Många bryr sig inte om att hålla efter kablar och anser att dessa inte behöver bytas. Så kan det vara, men varför köpa kanske lite halvdana kablar till sin Sram Red, Campa SuperRecord eller Shimano Dura Ace, eller för den skull vilket växelsystem som helst. Ingenting blir ju bättre än den svagaste länken i kedjan.

Oxidbildning i vajerhöljen och på vajrar är något som alla växlar och bromsa får för eller senare.

Dess vajerhöljen med de tillhörande vajrarna är otroligt välgjorda och töjer sig minimalt, de är sedan smorda i hela sin längd och höljena splittras inte så lätt som många andra växelhöljen.

Växelhöljena är prio 1, broms kommer därefter. Vem har inte drabbats av att växeln kinkar och inte vill växla ner, eller det går allmänt dåligt åt båda håll, dvs. växla upp eller ner.

Med dessa vajerhöljen så minimerar man i vart fall risken att det skall fela i friktionen med vajer mot hölje, det blir dessuto mmindre jobb med att efterjustera växlarna då det töjs mindre.

Till våren, lämna in din cykel till oss så ser vi över den och önskar du dessa superhöljen så monterar vi gärna dessa. Finns i vit och metallfärgat!

I butiken finns dom här:
Varjrar och höljen

NOTE: Detta är ett komplett set med BÅDE växel och broms höljen+vajer

Tips och råd på trainer

Så fort denna sommar har gått, tycker jag!

Känns lite som om den precis började, trots att det känns så så har vi hunnit med mycket, om man bortser från mitt egna tränande. Så här lite som jag tränat i år har jag nog inte träna på säkert 15 år. Flera kul mål och inget av dessa kunde nu genomföras, pga. sjukdom och skador. Inget att bli bedrövad över, en ny höst och vinter är i antågande och att träna på trainer tycker jag är både, kul, effektivt och en utmaning. Sommaren har varit fantastisk med möjligheter att bedriva utomhus aktiviteter i stort sett helt problemfritt! Så kommer det inte att förbli, det vet vi. Höst och vinter brukar inte alltid vara så inbjudande att träna utomhus. Ett bra alternativ är då att cykla inomhus!

 

I denna korta post så kommer vi att ta upp 3 olika scenarion och alternativ för trainer.

 1. Trainer för den som vet precis vad man vill få ut av sin träning, behöver inte någon större motivering för att träna på trainern, dvs. inomhus på egen hand. Vill ha en mycket bra trainer för att kunna träna så effektivt och få ut max av sin träning.
 2. En bra trainer för den som kanske har svårare att motivera sig att sitta på trainern för att träna. Alternativt gillar att cykla mot/med andra även på trainern. En trainer som ger möjlighet att koppla upp sig mot andra för att tävla/träna.
 3. En robust och pålitlig trainer som dels inte kostar så mycket men är enkel och pålitlig. Kanske för den som är lite osäker på om detta med trainer är något som fungerar.

Vi är ju alla olika och drivs av olika målsättningar. Därav lite uppdelningen i de 3 olika kategorierna ovan. Det är ju inte helt kristallklart att man kan dela in personer i dessa 3 grupperingar, men för att kunna ge lite olika argument för att kunna välja trainer har vi valt dessa.

1.
Den trainer vi rekommenderar här är framför allt Kurt Kinetics olika modeller

Varför just denna undrar säkert många nu. För att slippa repetera allt så länkar vi till tidigare skriva blogginlägg. Se här på länkar till inlägg om kurt kinetic. Lite kort så är Kurt kinetics trainer, otroligt effektiva redskap att träna på. Grupp 1 och 2 dessutom även lite ihop i och med att Trainer Road släpptes på marknaden. Ett uppskattat och populärt program för att planera och lägga upp sin träning. De använde Kurt Kinetic vid utvecklandet av mjukvaran, detta av flera skäl, dels då det är en otroligt pålitlig trainer, men dessutom för just deras egenskaper som är väldigt realistiska, dvs. liknar vanlig cykling mycket. De är dessutom kalibrerade att visa effekten och reglerar motståndet på ett mycket naturtroget sätt.
Kurt Kinetic Power curve. Vidare kan dessa ge ett otroligt högt motstånd, de är tysta och mycket stabila. I sitt grundutförande så är det endast en trainer, helt utan reglage och spakar. Ett enklet sätt att få lite data är att sätta en vanlig cykeldator på bakhjulet, då erhålls hastighet (som är strikt kopplad till motståndet, se kurva ovan) och distans. Se mer om detta i tidigare blogginlägg.
Kurt Kinetic Road Machine

2.
Här faller trainer som inkluderar virtual reality baserade pass. Du kan själv skapa dina träningspass, eller köra något av de fördefinerade, ensam eller mot andra cyklister på nätet. Här finns flera varianter och fabrikat av trainer. Vi väljer dock att föra fram Bkool, som är ett spanskt märke och som vi nu sålt sedan början på förra året och som visat sig fungera bra. Dels då dessa trainer visat sig fungera bra och dels då priset är tilltalande i jämförelse med övriga tillverkares. Vi säljer dock även andra tillverkares trainer från Tacx och Elite. En nackdel som jag ser det med dessa trainer är att du dels måste ha strömförsörjning, dels måste man han en dator uppkopplad. Kan uppfattas av vissa som lite krångligt. Det är annars en bra trainer och det är kul att köra banorna som finns att ladda ner på Bkools hemsida. Jag tyckte själv att det var rätt kul att köra dessa pass.
Bkool trainer

3.
Här brukar vi rekommendera en trainer som är pålitlig, billig och relativt enkel. Vi har ett flertal enklare, trainer att välja på. En modell som är pålitlig och robust och som sålt bra är Tacx Satori, kan ge hyfsat motstånd och är enkel.

Som ett sista alternativ för de som vet med sig att trainer inte passar, det kanske blir för tråkigt, eller något annat. Då finns det “Rullar”, krävs att man har fokus på att hålla balansen samtidigt som man cyklar inomhus på sin cykel!

För att återgå till det som det skulle handla om och runda av så kan sägas att i allmänhet så är de magnetbromsade och motorbromsade lite ljudligare än de vätskebromsade, gäller oavsett modell. Nu skall man dock vara beredd på att en trainer låter. Oavsett modell så för dom lite oväsen.

För att råda bot på ljudnivån och kanske få ut lite mer av sin träning, så finns det lite knep att ta till.

 • Trainerdäck är ett första steg, dels så slits dessa däck mycket mindre än vanliga däck för cykling utomhus. Dels så är de lite tystare.
 • Trainermatta som är en matta som dels tar upp svettdropparna och dels dämpar vibrationer mot golvet.
 • Framhjulsstöd, är egentligen inte helt nödvändigt. Det viktiga är att få upp framhjulet till en höjd där cykeln är horisontell. Ett sådant här stöd stagar doc kupp cykeln då framhjulet och styret inte kan röra sig under träningen.
 • En fläkt är värd varenda krona, det blir väldigt varmt utan fartvinden, alla som provat på spinning vet hur svettigt det kan bli. Faktum är att pulsen går upp bara av värmeutstrålningen, kroppen kyls ned genom att pumpa runt blod, vilket gör att pulsen går upp då man blir varm.
 • Handduk och vattenflaska är kanske självklara saker att ha till hands.
 • Lite överkurs är att köpa sig ett svettskydd, det skyddar cykeln från det salta svettet som om det får vara kvar på cykeln kan orsaka viss oxidation och i slutänden rost, t.ex. på vajrar och dyligt. Att torka av cykeln bör man göra efter varje pass.

Det var lite om tips och råd.

Välkomna med frågor om det är något annats om ni undrar över.
Vi har alltid dessa trainer och tillbehör vi säljer på lager. Välkomna in till websshoppen, elelr till butiken

Planering inför Vätternrundan och övriga Vätternlopp

Vätternrundan är nu bara 2 veckor bort och för många är detta årets begivenhet. En vecka innan midsommar så går loppet av stapeln.
Vi får hoppas att ni skött träningen på ett tillfredställande sätt, det är nu för sent att göra något åt det, små finslipningar är möjligt, men inte mer. Man bör även ha testat lite olika kosttillskott så man vet att magen tål dessa.

Kosttillskott
Vi säljer Enervit, vilka även är officiell sponsor av en Svenska klassiker, dvs. det är detta du finner i depåerna.
Vi har redan gjort lite reklam för detta på Facebook Enervit VR paket, vi har detta paket till salu, med paketet följer en dekal med information om rekomenderat intag under loppet.

Vi ha även High 5 sortiment

Köp paketet eller delar och fråga oss om råd ifall du undrar över något. Vi har rabatterat pris på paketet!

Inför Vätternrundan

Att cykla runt vättern har blivit stort, stort och populärt. Det är nu inte en bedrift att enbart ta sig runt vättern, jo för vissa är det ju naturligtvis så, inte att förringa. För andra så skall det dessutom gå fort. Oavsett vilket så är det naturligtvis en god ide att träna lite , det blir en större njutning med lite “mil i benen”.
Detta var dock inte tänkt att vara någon förmaning till träning eller ens försök till det, nej snarare lite goda råd och tips på vägen och inför Vätternrundan.

Har man gott om tid och kan/vill gå in i alla depåer så är det lite enklare då finns en hel del att få i depåerna runt sjön. Skall man endast stanna i begränsad omfattning och kanske endast för att fylla på vätska så är det lite mer man får tänka på att ha med.

Cykeln
Cykeln bör vara i bästa möjliga skick oavsett hur fort man tänkt sig cykla, med det menar jag att alla slitagedelar skall vara kontrollerade och gärna utbytta mot nya fräsha.

 • Däck: I synnerhet däck och slang, kontrollera däcken i god tid innan och byt ut däck som har sticksår och kanske har sprickor. Det är bättre att skifta detta hemma i lugn och ro istället för utmed vägen. En olycka kan dock vara framme och punktering kan alla få. Jag minns tjenvättern för några år sedan där någon elakt sinnad typ hade strött ut nubb, häftstift och annat elände på vägen så att det var väldigt många som fick punktering. Tag med åtminstonne en reservslang och däckverktyg. Gärna laglappar av type “självhäftande”, dessa är bra vid exemepelvis skärsår på däcken, inte alltfär s’llan så kan däcksidor, eller skärsår uppkomma som blir så pass stora att en nya slang inte räcker. Den kan tränga ut i det uppkommna hålet och en nya punktering är mer eller mindre oundviklig. Lägg då en laglapp på insidan av däcket, kanske tvingas man till lite lägre däcktryck, MEn det går att cykla i vart fall och kanske då till närmaste depå för att där få hjälp med att laga det på ett mer beständigt sätt.
 • Kedja och kassett: Kedja och kassett är också saker som slits och skall bytas med jämna mellanrum. Det finns fina verktyg som fungerar bra, Park tool kedjemätare. Kontollerar man sin kedja med jämna mellanrum så räcker det ofta med att byta just kedjan, låter man slitaget gå för långt så måste man byta både kedja och kassett, vilket blir en betydligt större utgift. En annan sak som bör göras frekvent är att smörja kedja, den skall desstuom hållas ren vilket förlänger livet på kedja och kassett och får cyklen att gå både tystare och lättare. Är ni osäkra på slitage och service, så hjälper vi er gärna.
 • Bromsar: Bromsarna är ju en självklarhet att de skall fungera, det kan vara livsavgörande med en väl fungerande broms. Så kontrollera bromsgummin, de har urfrästa spå som indikatorer på när det är dags att byta. Är ni osäkra så hjälper vi er gärna.
 • Vajrar: Att smörja eller byta vajerhöljena på cykeln, för både växel och broms gör att det fungerar bättre och går lättare. Här hjälper vi gärna till med att smörja eller byta mot nya höljden eller vajrar. Det kommer in smuts med tiden och det blir oxidbildning som gör att vajern löper trögare i höljet.

Kläder och övrig utrustning
Klädval avgörs till största delen av när man skall starta och hur fort man tänkt sig att cykla.
Alla tänkbara scenarion tas inte upp här. Cyklar man under natten så kan det vara kyligt och en överdragsjacka kan vara bra. Kanske ett par handskar också.

 • Vindväst, enligt mig ett av de mest användbara plaggen. Går väldigt bra att använda även vid andra aktiviteter. Jag använder dena vid rullskidåkning, vid löpning. Erfarenheten är att är bålen skyddad och inte nedkyld så är det lugnt. Västen skyddar även lite mot lättare regn.
 • Vindjacka är även det väldigt bra att ha, gärna en väldigt tunn som inte bidrar till att hålla kroppen för varm. Vi har ett fleral olika från några väldigt avancerade och tekniska till mycket enkla som funkar även de bra och gör det de skall.
 • Skoöverdrag, är skönt att ha som lite värmande under vår och höst. Under sommar är det antingen vindskyddande eller regenskyddande överdrag som kan vara bra. Vätternrundan är lång, är det regn under en stor del av loppet som många hade ifjol så är regnskyddande skoöverdrag väldigt sköna att ha, man blir med största sannolikhet blöt om fötterna trots överdragen, men de bidrar till att hålla värmen om man är så blöt. Vindskyddande är just vad namnet andtyder, men kan även fungera lite vid väta som värmande lager, detta trots att det är blöta.
 • Glasögon är kanske inte nödvändigt, men skönt att ha som skydd mot vinden och smuts som dras upp av framförvarande cyklister, passerande bilar, insekter i luften, pollen, mm. Solskydd om det skulle visa sig vara solsken under dagen.
 • Handskar, lite individuellt. Vid kyla är dessa oumbärliga. Vi har en mängd olika modeller, korta-, långafingrade-, tunna-, tjocka-, ja en massa olika att välja på.

Detta var lite kort om vad man bör tänka på med sin utrustning. Välkomna in till Velocipeterför råd och tips.

Verktyg för cykelmekanikern

Det har inte givits så stort utrymme bland våra produkter, men är av stor vikt. Verktygen för att meka cykeln.

Vi själva använder endast det bästa verktygen i vår verksamhet. Vi använder

 • VAR är en anrik fransk tillverkare som verkligen gör fina och pålitliga verktyg, men som kanske inte är så känd. På deras sida finns en katalog på engelska att ladda ner
 • Unior likaså, kanske inte så känd men har fina verktyg.
 • Park Tool är nog det mest kända och det då det gör fina pålitliga verktyg.

För er som vill skruva själva så är ni välkomna med frågor om verktyg som vi antingen har hemma till försäljning, eller som vi tar hem på beställning.

MET hjälmar med garanti och miljötänkande

Krasch garanti
Vill med detta inlägga gentligen bara trycka lite på den “Krasch garanti som MET lämnar på sina hjälmar, och den miljöpolicy man har på MET.

Skulle oturen vara framme och man råkar ut för en olycka där hjälmen förhoppningsvis skyddar huvudet och kanske gå sönder i fallet så ersätts den till ett reducerat pris av MET.

Det man behöver göra för att erhålla denna garanti är naturligtvis att ha kvar sitt kvitto, kontakta efter olyckan distributören, som i detta fallet är Skeppshult, skicka in hjälmen eller följ instruktionerna man får från disitributören.

Kravet är altlså att hjälmen är köpt i Sverige, man har sitt kvitto kvar och den inte är äldre än 2 år.

MET Stradivarius HES Vit/Röd/Svart

Miljöpolicy
Det andra som tål att nämnas är den miljöpolicy som MET har och som dom kallar L.I.O.N. (“Low Impact On Nature”), läs mer om det här. Lite kort innebär det att varje nya modell och generation av hjälmar har en allt lägre inverkan på miljön. MET jobbar dessutom med att öka livslängden på sina produkter för att få en så hållarbar produkt som möjligt och som alltså har en mindre inverkan på miljön.Samtidigt så skall ju naturligtvis säkerheten inte försämras.

Vill ni se vårt sortiment av MET hjälmar och andra märken så är ni dels välkomna till butiken, eller kika på nätet i webshoppen

Då var det dags!

Till slut efter flera månaders förhalande så skall vi nu öppna butiken.

Vi kommer att hålla öppet på lördag 26/1 och söndag 27/1.

Lördag kl. 11-14
Söndag kl. 11-14

Vi kommer att ha bra priser på allt i butiken under dessa 2 första dagar som öppningserbjudande. Vi har även en hel del som vi ytterligare rabatterat och säljer med 10-50% rabatt.

Vi bjuder på kaffe och kaka, eller kanske “sportdryck och bar”.

De som beställer en cykel under fösta veckan får upp till 20% rabatt på den, leverans under februari-april, beroende på märke och modell. Alla cyklar vi säljer har fri service, man betalar endast för material.

De cyklar vi planerat att ta hem hittills är Kuota och Colnago, vi har en del andra märken som är intressanta, som vi har möjlighet att beställa hem. Priser och modeller kommer inom kort.

Kurt Kinetic inRide + trainerRoad

Kurt Kinetic är i ett avseende väldigt enkla trainer, frånvaro av reglage, vajrar, mm. En trainer som man spänner fast cykeln i är i princip allt.

Sett från en annan infallsvinkel så är dessa trainer de mest kapabla på marknaden, mig veterligen så klarar inte någon annan trainer att dels ge så högt motstånd som dessa och de är dessutom relativt tysta, och definitivt de stabilaste på marknaden. På gränsen till överdrivet stabila och tunga. De har en motståndskurva som är väldigt realistisk och den är ickelineär, vilket är fallet med motståndet vid cykling utomhus. (Se figuren nedan)

Enkelheten är ju en realitet, men faktum är att det nu finns allt fler möjligheter att koppla in ett flertal sensorer och mätutrustning antingen till cykeln eller som de som nu precis släptes, på trainern. Den senaste i raden är Kinetic inRide.

Kurt Kinetic inRide

inRide möjliggör mätning direkt till din telefon eller annan “dator” med Bluetooth 2.0.


Vi har inte idag fullständiga prisuppgifter men gissar att med tanke på priset i USA som ligger på ca. 1200-1400 så blir väl priset i Sverige lite högre än så.

Jag gillar inte när en mjukvara blir så pass snäv att man utesluter majoriteten, i synnerhet när man endast gör något för iPhone som jag överhuvudtaget inte gillar! Nu kan man ju dock köra detta mot en dator också som tur är.

TrainerRoad har gått en annan väg och använder ANT+ protokollet och till deras program så kan man koppla alla sensorer som klarar av ANT+. Givet att du har en mottagare så som ANT+/USB eller kanske redan ett chip inbyggt i din utrustning (exempelvis en Sony telefon) så är det bara att para ihop dessa och sedan köra på.

Vid utvecklandet av TrainerRoad så var Kurt Kinetic en av de först trainer man anpassade mjukvaran till, om inte rent av den första. Kurt Kinetic Road Machine är ju som klippt och skuren för just sådan här saker. Då motståndskurvan ser ut enligt bilden nedan, helt kontinuerlig och utan knyckar och avbrott. Vdi framtagandet så hade man ju för avsikt att göa cyklandet på trainer så likt cykling utomhus som möjligt, vilket man lyckats mycket bra med. Man behöver dock aldrig bromsa inomhus! ;-) För högre motstånd, klicka en tyvngre växel, eller bara öka farten helt enkelt. Enklar ekan det ju inte bli, en given fart motsvarar alltid samma motstånd, givet att inställningarna desamma mellan träningspassen.

Kurt Kinetic PowerCurve

Kurt Kinetic PowerCurve, styrkan med Kurt Kinetic är just dess motståndskurva.

TrainerRoad har blivit väldigt populärt och det med all rätt, en liten video med introduktion kan ses här

Detta kan man även göra med Golden Cheetah och deras version 3.0. Golden Cheetah är ettriktigt bra program för att för dagbok oc hanalysera sin träning. En av de mer aktiva utvecklarna har sin blog här:Mark Liversedge blog om Golden Cheetah

Med allt detta så blir vinterträningen inomhus en fröjd! ;-)

BKOOL första utvärderingen

Fick i månadsskiftet oktober/november (2012) de första av BKOOL trainer som vi beställt hem. De stod och väntade utanför huset då vi kom hem från en kortare tur till Norrköping via Oskarshamn där ett Loomis enhandsflugspö hämtas upp inför nästa års havsörings och lax fiske. Hur grant som helst! Fortsatte sedan norrut till Örebro för ett besök i några dagar. Örebro var riktigt kallt, söndagsmorgonen bjöd på -9 grader. Lite väl kyligt, då det fortfarande är oktober.

Här kan man köpa den: BKOOL trainer hos Velocipeter

BKOOL trainer set

Har fått en del förfrågningar om denna trainer de senaste veckorna, visste inte så mycket mer än det som fanns att läsa på deras sida på nätet. Vad man kunde läsa sig till där såg ju intressant ut. Så vi beställde hem några för att sälja och utvärdera.

Har nu kört första passet och testat denna trainer. Jag är personligen inte helt överfötjust i att ha en massa kopplingar och elektronik till sin trainer, men alla är ju inte som jag och det är väl bra det! Att ha ett mer heltäckande sortiment med avseende på trainer är viktigt anser vi, så denna kan vara ett intressant alternativ.

Denna trainer är alltså av det slag som kvalar in som virtuella trainer, du kan bl.a. göra:

 • Skapa egna träningspass, “sessions” eller importerar från andra.
 • Mjukvaran på datorn lagrar all data från varje träningspass, se fig nedan. Det innefattar, Puls, hastighet, effekt, kadens, energiförbrukning, mm.
 • Skapa en helt egen bana med hjälp av att antingen mata in data så som varje intervall, stigning, mm., eller importera från din pulsmätare, stöd finns för Polar, Garmin, och andra enheter som kan lagra och följande filfomat stöds: .gpx, .hrm, .caf, .imf eller .tcx filer som är mindre än 8 Mb., eller använd något av de mängder av färdiga pass/program som finns färdiga på bkools sida
 • Man kan skapa sin egna pass där man kan koppla en film som man spelat in, så har man exempelvis en liten kamera som filmar en cykeltur och man samtidigt spelar in data med tillhörande data så som hastighet, altitude mm. såp får man en film man cyklar på trainern.
 • Det finns en mängd färdiga filmer att ladda ner (kräver att man prenumerar på BKOOL), alltså ej det fria alternativet som alla har tillgång till.
 • Tävla mot andra, max 64 andra deltagare. (Kräver prenumeration från BKOOL).
 • Plus en hel del annat
Tränings data från session på BKOOL trainer

Analys och tränings info från ett pass på BKOOL trainer.

I grafen ovan kan ses bl.a. höjdkurvan(grått), effektkurvan(rött) ocu pulskurvan(grön). Sträckan för själva träningspasset är 21.82 km, med en stigning på 312m, maxlutning är 3.0 %, snitteffekt 256.7watt. Man kan sedan klicka på respektive storhet för att få mer deteljerad information.

Andra testet av BKOOL trainer

Grafen visar höjdkurvan, puls och effekt. Muspekaren över vald storhet visar värdena för de olika delarna på träningspasset. Klättringen hade t.ex. 311 watt i snitt och var 17km, totalsnitt var 288.6watt.

Exemepel på ett par tränigspass kan ses ovan, det ena är ett “rolling”, det andra är ett “mountain”, en lång stigning som dock inte är väldigt brant, för att få dessa väldigt branta stigningar så är det “alpine”. Det kommer lite mer om det nedan.

Första intrycket är positivt, trainern gjorde vad den ska och vad man kan förvänta sig och effekten som visades under passet är helt inom felmarginalerna. Med datorn framför sig, det är ju trådlöst så var det smidigt att följa var man var i träningspasset och utmed den fördefinerade banan. En markör indikerar på banprofilen var man befinner sig.

För att komma igång så är det otroligt enklet att packa upp det hela, trainern är monterad och klar! I kartongen med trainer så ligger trainern monterad och klar, ställ upp den på sin plats, plugga in spänningen till den och den är klar att användas. PÅ baksidan finns det en USB koppling som används för att uppgradera mjukvaran i trainern, det var det första som jag fick göra, det hade tydligen kommit en uppdatering. Det var dock inte några svårigheter.

Mjukvaran till datorn laddar man ner från nätet, det var bara att följa instruktionerna på den enkla manual som följde med i kartongen. Det fungerar idag endast under windows, pratade med leverantören och dom påstod att det går att köra på MAC under parallell, eller annan liknande virtaliserings. Egentligen så borde det inte vara några svårigheter, mjukvaran interagerar inte mycket med själva datorn, det den behöver access till är USB porten för att kunna kommunicera med hjälp av den medföljande ANT+ USB stickan.

BSim som mjukvaran heter installeras och lägger sig sedan nere i statusraden som en liten ikon, där man klickar för att starta upp träningen.

Några bilder hur det ser ut för att skapa en träning och lite annat kan ses nedan.

Skapa ett nytt träningspass

Vid skapande av ett träningspass, kan man som prenumerant välja träning/test. Har man gratis versionen så kan man endast skapa sin träning.

Täningspass kan vara ensam eller fleranvändare

Fleranv’ändare kräver prenumeration. Varje pass har sedan 4 huvudtyper, enligt bilden.


vilken typ av träning skall passet vara?

4 huvudkaraktärer, flat, rolling(kortare intervaller), mountain (långa intervaller), alpine (styrka, eller vad det skall klassificeras som)


Tärningspassets längd som distans eller i tid

Definiera hur långt passet skall vara i tid eller som en fix distans.


Välj en profil

Välj profil på träningspasset från fördefinerade profiler.

Ovan är några av stegen för att skapa träningspass illustrerade. När väl ett träningspass är skapat så kan man ju naturligtvis återanvända det, man behöver alltså inte skapa nya för varje träningspass.

Video profiler över träningspass

För den som prenumererar så finns det en mängd filmer att cykla till, det är då bl.a. filmer över en mängd kända klättingar. Film och banprofil simuleras då under träningspasset.


Ett exempel på några av de video profiler som finns att välja på kan ses ovan.

Insamlandet av träningsdata är ganska omfattande, då jag inte hunnit med att köra så mycket så är historian väldigt mager, men mängden information är stor. Det går att få sammandrag av det mesta som insamlats, antal höjdmeter är ett lite udda exempel. Se bild nedan.

Tränings historik

Summering av träningen för vald tidsperiod, dag, vecka, månad, år

Oavsett vidare prestanda så är det för den som vill ha dessa möjligheter som virtuella trainer erbjuder ett verkligen prisvärt alternativ, detta då man får med i kartongen; Mjukvaran, en ANT+ USB sticka, framhjulsstöd, snabbkoppling och själva trainern. Allt detta för betydligt lägre pris än konkurenternas motsvarande trainer.

Vill man sedan prenumerera på tjänster från BKOOL så kan man göra det månadsvis, vilket är bra då det i allmänhet är under begränsade perioder av året som det är aktuellt att köra mycket trainer.
För de första som köper trainer så ingår 2 månaders gratis prenumeration på BKOOL, “GOLD”. Då ingår allt.

Jag har inte hunnit med att utvärderar prenumerations möjligheterna, vilket även innefattar skapandet av “TEST”, dvs. man kan skapa pass som används som utvärdering av ens kapacitet.

För mig som bokför alla min träning sedan lång tid tillbaka så är en brist som jag ser det att det inte går att exportera träningsdata, det finns en mängd bra träningsdagböcker som Golden Cheetah, Polar PPT5, WKO+ eller liknande så går det inte att exportera data från BKOOLs site. Det som finns till hands är sammandrag av passet som man kan föra in manuellt i sitt favorit träningsprogram. Sammandraget är väldigt omfattande så det går definitivt att föra över en stor del av den informationen, men det är ytterligare ett moment som tar tid! En lösning kan ju vara att , då det är ANT+ protokollet som används så går det att samtidigt använda exemeplvis en Garmin dator för att spela in puls mm. då får man med lite av realtids data till sitt egna favoritprogram. Det blir dock lite väl mycket saker att hålla reda på som tar fokus fårn det väsentliga, dvs. själva träningen.

Detta var lite kort om BKOOL trainern. Har ni fler frågor och funderingar så hör bara av er så skall jag försöka att besvara dem.