Cykla på Mallorca

Semester behöver vi alla från och till. Vi (5 personer i familjen) åkte för andra gången till Mallorca på semester. Denna gången till Cala Bona som ligger på östra sidan av Mallorca. Det är kanske inte förstahands valet för många som vill/ska till Mallorca för att cykla. För oss som skulle semestra och få träna lite så var detta mycket trevligt. Omgivningen på östra sidan är fin och det finns mängder av trevliga cykelvägar.

Om man inte kollat upp ett ställe på förhand att hyra cykel, om man nu skall hyra vill säga, så är det det första problemet man ställs inför.
Här kommer ett tips: Sanchos, det är primärt en cykelaffär som ligger i Cala Millor, men de har även en butik för uthyrning i Cala Bona. En Pinnarello FP 3 för 110 € är helt OK. Ägaren är väldigt trevlig och mycket tillmötesgående och servicevillig. Stället där de hyr ut cyklar heter ‘Rent a bicycle and moped’ med e-post:bicicletes@bicis-sancho.com

Pinarello FP3, min hyrcykel 2011

Hyrcykel på Mallorca 2011

Skaffa en karta

Det första man bör skaffa är en bra karta. En bra karta är mer eller mindre ett måste för att kunna cykla här på ön. Det är lite annan vägnumrering än man är van vid från Sverige, så har du inte en bra karta. Skaffa dig en!

För mig blev Art’a en plats som passerades många gånger. Det är dels startpunkt för två små utstickare norrut med lite kortare stigningar. Cala Torta som är en fin udde ut mot havet. Ca. en mil norrut från Art’a slingrar sig vägen som avslutas med en grusväg (den stannade jag vid), samma väg tillbaks! Nästa fina väg är till Ermita de Betlem som är ett kloster som även det slingrar sig ca. 10 km NV. Mitt emellan dessa vägar breder det ut sig ett reservat Parc Natural de la peninsula de Llevant. Dagens tur kan ses nedan, den blev ca 85km och ca 1350 höjdmeter


Det är ett förfärligt snurrande in i Artá, jag var lite vilse där, men det är inte en stor by så man hittar ju till slut. Artá är för övrigt en väldigt mysig by, men väldigt små gränder och passager som man skall ta sig igenom för att komma till dessa två vägar.

Borgen som vakar över Artá, Mallorca

Ett annat lite kortare pass kan vara till Canyamel som är fint belägen by precis intill havet, i anslutning till denna liger Coves d’Arta som är ett grottsystem med enorma droppstens formationer. Läs Wikipedias information om Coves d’Arta. Tyvärr är kostnaden för att gå in rätt saftig, 11€ per person. Man kan få sig en blick om man går upp för trapporna och kikar in. Här häckar även Eleonorafalk som man kan se cirkla ovanför huvudet. Nedan finner du en länk till denna tur, den blev ca 55km och 520 höjdmeter.

Idag ( någon gång under de sista dagarna av resan) var tanken att köra två lite mer ansträngande berg, var tyvärr lite för trög i benen, dessutom var humöret inte på topp för en hel dag med ensamcykling. Lite ändrade planer, det blev att jag hoppade den andra toppen. När man nu ändå var ute och dessutom var ganska nära första toppen var det bara att ta fart upp, upp till klostret San salvador där backen upp egentligen inte är så märkvärdigt. 4.8km med en snittlutning på 6.4%. Utsikten från toppen är dock värd allt besvär och enastående, väl uppe är man 550 meter över de omgivande områdena. Det är lite häftigt då denna topp verkligen sticker rätt upp och är lite som en sockertopp. Vill man så kan man fika där uppe. Ca 80 km och 1065 höjdmeter blev dagens tur.

San Slvador är en fin punkt att besöka med cykel

Utsikt från San Salvador, Mallorca

Cap de formentor är en annan trevlig avstickare, men den blir lite längre då denna fyr ligger i det NV hörnet på Mallorca. Denna tur blev närmare 14 mil.
Här finns även en strand som man kan ‘löga sig på’, ca 1300 höjdmeter.

Denna turen fick jag TVÅ punkteringar, båda på var sin sida om Can Picafort (W och E). Naturligtvis hade man ju endast en slang med sig, MEN som tur är finns det en sådan här automat, se nedan:

Moderna tiders "gummi automater"

Slangautomat!

Se till att ha lösa EUROs så du kan köpa i dessa, en slang kostar 4 euro. Automaten sitter precis utanför Max Heurzelers shop i Can Picafort. Där passade jag även på att sno åt mig lite vatten som finns i en kran (med dricksvatten, Trinken Wasser) på baksidan av huset i en källare för tvätt av cyklar. Jag frågade efter ett ställe att tvätt händerna då jag var duktigt skitig efter att ha bytt slang. Hittade då denna kran samtidigt!

Andra tips är att om man gillar skor så skall man passa på att besöka Camper och deras outlet som finns i Inca och i Palma.

Denna vecka blev det drygt 40 mil cykling, vilket är bra då detta var en kombinerad semester/tränings resa. Någonstans mellan 5-6000 höjdmeter har skrapats ihop. Det får anses som bra, tycker jag. Jag har länkar till mina turer för den som vill ha GPX filer för att lägga in i sin GPX kompatibla cykeldator.

EDIT: Kan nu inte garantera att mina GPX filer finns kvar (det har gått lite tid sedan besöket), dock kan jag bidra med namnen på ställen som jag besökte på cykeln.

Vi hade en hel del regn under denna vecka, vilket dock inte var ett stort problem.

Grejor att ta med hemifrån:
* Dina egna cykelskor
* Din egna hjälm
* Pedaler som passar din cykelskor( ej nödvändigt, men du spar 50kr ifall du har med dig egna.
* Flaskor för vätska
* Reservslangar, plus verktyg
* Gärna verktyg, så som ett multiverktyg. Kan vara bra för att justera sadel t.ex.
* Energikakor och gel. Egentligen inte nödvändigt men som lite reserv under längre turer.
* Egna cykelkläder, naturligtvis.

Något annat som kan vara bra att ha koll på är inställningar på cykeln. Så som sadelposition horisontellt, sadelhöjd vertikalt. Mät hemma och anteckna för att ta med.

Vi hyrde även bil på ön då vi som nämnts var hela familjen, en bil gör att man ser så oerhört mycket mer. Det går bussar kors och tvärs, men med 3 barn så är det ett passande med tider och platser som blir oerhört mycket smidigare om man har tillgång till bil.
Nu är vi hemma igen och fler upplevelse rrikare och jag förhoppningsvis lite starkare!

Gillar ni detta, lämna en kommentar eller gilla oss på facebook.

Velocipeter på facebook

Läsa gärna mina andra sidor, Vakthunden och Rastlös betraktare, de har lite annat fokus

8 thoughts on “Cykla på Mallorca

 1. Tack för dina turbeskrivningar. Jag hade stor nytta av dem både inför under vår resa till Cala Bona i sommar. Instämmer helt i slutsatsen att det är ett bra resmål för kombinationen familjeliv och cykelträning.

  Hälsningar

  Johan

 2. Hej! Har bokat Cala Bona nu i september och tror mig komma iväg på cykel åtminstone någon dag. Blev ju riktigt sugen på turen upp till San Salvador. Har du kvar GPX-filerna och har du lust att länka till dom? /MVH Per

  • Hej Per,

   jag kan nog ha dessa kvar. Jag skall se efter. Jag återkommer med information längre fram. Jag körde själv med karta då jag endast har en gammal Garmin Edge 500. Är lite osäker på hur dessa GPX filer fungerar. Kan kanske vara så att du får med mina utstickare, jag brukar då jag kör dessa göra lite korta avbrott och leta efter fina fotoplatser. 🙂 Du kan säkert leva med dessa om jag hittar min fil.

   • Hej Peter,
    Ska till Cala bona nu och tänkte mig hinna med någon cykel runda. Såg att du skrev att du eventuellt hade en Gpx fil på turen till SAN Salvador .
    Men jag hittar ingen här. Finns det någon chans att du har den kvar och kan lägga ut den?
    Med vänlig hälsning, Andreas

    • Hej Andreas,

     filerna har varit borta länge, eller snarare jag hade helt glömt av mitt Garmin Connect fram till för ett kort tag sedan. Fixade då länkar och annat som hör till. Letade nu lite och har fått ut en GPX fil, skickar den till din e-post adress.
     Som jag skriver, jag stannar lite då och då och kör inte alltid en smart väg ur cykltränings synpunkt, jag fotar en hel del längs vägen. Det bjuder jag på om du kommer från huvudvägen lite! 🙂

     Hoppas den kommer till användning. Cala bona och den östra sidan är lite lugnare och det är trevligt, besök gärna de andra ställena som jag tipsade om som ligger utmed kusten på östra sidan, tag då gärna med familjen.

     • Tack för tipsen Peter,
      Om du får välja av dom cykelturerna du gjorde runt cala bona vilken var bäst ?
      Mvh Andreas

 3. Då inlägget har några år på nacken så vill jag tillägga i vart fall en sak. Cykeluthyraren verkar existera, men jag vet inte hur priser och möjligheter ser ut idag, det är nu 7 år sedan jag var där och hyrde en cykel. Så mitt förslag är att höra av sig i god tid innan avresa för att försäkra sig om att det finns hyrcyklar och att priser och service är OK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *