Inför Vätternrundan

Att cykla runt vättern har blivit stort, stort och populärt. Det är nu inte en bedrift att enbart ta sig runt vättern, jo för vissa är det ju naturligtvis så, inte att förringa. För andra så skall det dessutom gå fort. Oavsett vilket så är det naturligtvis en god ide att träna lite , det blir en större njutning med lite “mil i benen”.
Detta var dock inte tänkt att vara någon förmaning till träning eller ens försök till det, nej snarare lite goda råd och tips på vägen och inför Vätternrundan.

Har man gott om tid och kan/vill gå in i alla depåer så är det lite enklare då finns en hel del att få i depåerna runt sjön. Skall man endast stanna i begränsad omfattning och kanske endast för att fylla på vätska så är det lite mer man får tänka på att ha med.

Cykeln
Cykeln bör vara i bästa möjliga skick oavsett hur fort man tänkt sig att cykla, med det menar jag att alla slitagedelar skall vara kontrollerade och gärna utbytta mot nya fräscha.

 • Däck: I synnerhet däck och slang, kontrollera däcken i god tid innan och byt ut däck som har sticksår och kanske har sprickor. Det är bättre att skifta detta hemma i lugn och ro istället för utmed vägen. En olycka kan dock vara framme och punktering kan alla få. Jag minns tjejvättern för några år sedan där någon elakt sinnad typ hade strött ut nubb, häftstift och annat elände på vägen så att det var väldigt många som fick punktering. Tag med åtminstone en reservslang och däckverktyg. Gärna laglappar av type “självhäftande”, dessa är bra vid exempelvis skärsår på däcken, inte alltför sällan så kan däcksidor, eller skärsår uppkomma som blir så pass stora att en nya slang inte räcker. Den kan tränga ut i det uppkomna hålet och en nya punktering är mer eller mindre oundviklig. Lägg då en laglapp på insidan av däcket, kanske tvingas man till lite lägre däcktryck, MEn det går att cykla i vart fall och kanske då till närmaste depå för att där få hjälp med att laga det på ett mer beständigt sätt.
 • Kedja och kassett: Kedja och kassett är också saker som slits och skall bytas med jämna mellanrum. Det finns fina verktyg som fungerar bra, Park tool kedjemätare. Kontollerar man sin kedja med jämna mellanrum så räcker det ofta med att byta just kedjan, låter man slitaget gå för långt så måste man byta både kedja och kassett, vilket blir en betydligt större utgift. En annan sak som bör göras frekvent är att smörja kedja, den skall dessutom hållas ren vilket förlänger livet på kedja och kassett och får cykeln att gå både tystare och lättare. Är ni osäkra på slitage och service, så hjälper vi er gärna.
 • Bromsar: Bromsarna är ju en självklarhet att de skall fungera, det kan vara livsavgörande med en väl fungerande broms. Så kontrollera bromsgummin, de har urfrästa spå som indikatorer på när det är dags att byta. Är ni osäkra så hjälper vi er gärna.
 • Vajrar: Att smörja eller byta vajerhöljena på cykeln, för både växel och broms gör att det fungerar bättre och går lättare. Här hjälper vi gärna till med att smörja eller byta mot nya höljen eller vajrar. Det kommer in smuts med tiden och det blir oxidbildning som gör att vajern löper trögare i höljet.

Kläder och övrig utrustning
Klädval avgörs till största delen av när man skall starta och hur fort man tänkt sig att cykla.
Alla tänkbara scenarion tas inte upp här. Cyklar man under natten så kan det vara kyligt och en överdragsjacka kan vara bra. Kanske ett par handskar också.

 • Vindväst, enligt mig ett av de mest användbara plaggen. Går väldigt bra att använda även vid andra aktiviteter. Jag använder denna vid rullskidåkning, vid löpning. Erfarenheten är att är bålen skyddad och inte nedkyld så är det lugnt. Västen skyddar även lite mot lättare regn.
 • Vindjacka är även det väldigt bra att ha, gärna en väldigt tunn som inte bidrar till att hålla kroppen för varm. Vi har ett flera olika från några väldigt avancerade och tekniska till mycket enkla som funkar även de bra och gör det de skall.
 • Skoöverdrag, är skönt att ha som lite värmande under vår och höst. Under sommar är det antingen vindskyddande eller regnskyddande överdrag som kan vara bra. Vätternrundan är lång, är det regn under en stor del av loppet som många hade i fjol så är regnskyddande skoöverdrag väldigt sköna att ha, man blir med största sannolikhet blöt om fötterna trots överdragen, men de bidrar till att hålla värmen om man är så blöt. Vindskyddande är just vad namnet antyder, men kan även fungera lite vid väta som värmande lager, detta trots att det är blöta.
 • Glasögon är kanske inte nödvändigt, men skönt att ha som skydd mot vinden och smuts som dras upp av framförvarande cyklister, passerande bilar, insekter i luften, pollen, mm. Solskydd om det skulle visa sig vara solsken under dagen.
 • Handskar, lite individuellt. Vid kyla är dessa oumbärliga. Vi har en mängd olika modeller, korta-, långfingrade-, tunna-, tjocka-, ja en massa olika att välja på.

Detta var lite kort om vad man bör tänka på med sin utrustning. Välkomna in till Velocipeterför råd och tips.

3 thoughts on “Inför Vätternrundan

 1. Pingback: Tips inför vätternrundan, packning och kläder! - Välkommen till VelocipeterVälkommen till Velocipeter

 2. Pingback: Sista minuten tips - Välkommen till VelocipeterVälkommen till Velocipeter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *