Kurt Kinetic inRide + trainerRoad

Kurt Kinetic är i ett avseende väldigt enkla trainer, frånvaro av reglage, vajrar, mm. En trainer som man spänner fast cykeln i är i princip allt.

Sett från en annan infallsvinkel så är dessa trainer de mest kapabla på marknaden, mig veterligen så klarar inte någon annan trainer att dels ge så högt motstånd som dessa och de är dessutom relativt tysta, och definitivt de stabilaste på marknaden. På gränsen till överdrivet stabila och tunga. De har en motståndskurva som är väldigt realistisk och den är ickelineär, vilket är fallet med motståndet vid cykling utomhus. (Se figuren nedan)

Enkelheten är ju en realitet, men faktum är att det nu finns allt fler möjligheter att koppla in ett flertal sensorer och mätutrustning antingen till cykeln eller som de som nu precis släptes, på trainern. Den senaste i raden är Kinetic inRide.

Kurt Kinetic inRide

inRide möjliggör mätning direkt till din telefon eller annan “dator” med Bluetooth 2.0.

Vi har inte idag fullständiga prisuppgifter men gissar att med tanke på priset i USA som ligger på ca. 1200-1400 så blir väl priset i Sverige lite högre än så.

Jag gillar inte när en mjukvara blir så pass snäv att man utesluter majoriteten, i synnerhet när man endast gör något för iPhone som jag överhuvudtaget inte gillar! Nu kan man ju dock köra detta mot en dator också som tur är.

TrainerRoad har gått en annan väg och använder ANT+ protokollet och till deras program så kan man koppla alla sensorer som klarar av ANT+. Givet att du har en mottagare så som ANT+/USB eller kanske redan ett chip inbyggt i din utrustning (exempelvis en Sony telefon) så är det bara att para ihop dessa och sedan köra på.

Vid utvecklandet av TrainerRoad så var Kurt Kinetic en av de först trainer man anpassade mjukvaran till, om inte rent av den första. Kurt Kinetic Road Machine är ju som klippt och skuren för just sådan här saker. Då motståndskurvan ser ut enligt bilden nedan, helt kontinuerlig och utan knyckar och avbrott. Vdi framtagandet så hade man ju för avsikt att göa cyklandet på trainer så likt cykling utomhus som möjligt, vilket man lyckats mycket bra med. Man behöver dock aldrig bromsa inomhus! 😉 För högre motstånd, klicka en tyvngre växel, eller bara öka farten helt enkelt. Enklar ekan det ju inte bli, en given fart motsvarar alltid samma motstånd, givet att inställningarna desamma mellan träningspassen.

Kurt Kinetic PowerCurve

Kurt Kinetic PowerCurve, styrkan med Kurt Kinetic är just dess motståndskurva.

TrainerRoad har blivit väldigt populärt och det med all rätt, en liten video med introduktion kan ses här

Detta kan man även göra med Golden Cheetah och deras version 3.0. Golden Cheetah är ettriktigt bra program för att för dagbok oc hanalysera sin träning. En av de mer aktiva utvecklarna har sin blog här:Mark Liversedge blog om Golden Cheetah

Med allt detta så blir vinterträningen inomhus en fröjd! 😉

4 thoughts on “Kurt Kinetic inRide + trainerRoad

 1. Hej,
  jag är nöjd användare av en Kurt kinetic jag köpte av dig för några år sedan. På cykeln har jag en Garmin hast/kadens givare och kör med min Garmin klocka för att logga o ha koll på hastigheten. Jag blev intresserad av Trainerroad när jag läste om det men insåg att det är ett PC-program. Det jag letat efter är en android app som kan visa effekt/kadens samt logga det till en fil. Jag har inte möjlighet att ha en dator i trainerrummet=garaget som det ser ut nu. Känner du till någon app som skulle gå att använda?

  • Hej Henrik,

   det var trevligt att höra. Kurt Kinetic är en bra och pålitlig trainer. Just det du nämner är lite av ett dilemma även år 2013. Känns idag lite föråldrat att man inte har tagit fram fler verktyg för att kunna överbrygga olika system. Java var ju en smärre revolution när det var nytt och kom för många år sedan, det har sedan inte gått så snabbt.

   Jag kan tyvärr inte detta så bra då jag inte använder appar av just denna typ för egen del, men gjorde en sökning på Google och fann bl.a. denna på
   BikeRadar, det är visserligen inte enbart ANT+ appar, men appar som dom bemödat sig med att testa och som primärt är för cykel.

   Är det något som har tips så lägg gärna in en kommentar på denna sida och tipsa andra om det.

   Jag kör annars precis som du själv med en garmin och en Polar på styret när jag kör min trainer, loggar detta och använder sedan några år Golden Cheetah för att spara i min dagbok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *