Dopinghärvor till höger och vänster

Har nu börjat tröttna på att få kastat i ansiktet att cykelsporten är en stor dopinghärva! Senast i raden är Bjarne Riis.
Bjarne Riis i dopinghärva

Länken till SVDs korta notis finner du här

Att just Bjarne Riis utreds igen är inget som jag blir upprörd eller ens förvånad över. Det jag blir sur och trött på att höra är att just cykelsporten är så “full av skit”, det kommer inte helt sällan från sk. “förståsig påare“, med det menar jag personer som i princip skulle kunna säga något vettigt enligt egen utsago om vad som helst, dom vet mao. det mesta. Vad som fick mig att bli riktigt sur är när personer som vare sig är intresserade av cykel i någon större utsträckning, eller ens har koll på läget inom sporten uttalar sig om detta på ett sätt som om dom verkligen är insatta.,

Att cykelsporten har en hel del att ta tag i beträffande sin historia är inget nytt eller häpnadsväckande. Så är det!
Det har dessutom gjorts på ett sätt som verkligen sätter avtryck i cykelsporten och borde sätta press på andra idrotter/sporter att ta tag i detta med doping. I och med avslöjandet av Armstrong och det systematiska sätt han dopat sig genom hela sin karriär, med en mängd inblandade så var det på något sätt som om nu eller aldrig skall det rensas upp.

Små, ofta mycket små förbättringar som erhålls genom doping eller förbjudna metoder för att få vissa fördelar är i de flesta fallen vad som behövs för att göra en insatts till en succé, en vinst eller i vart fall topprestation. Från att tidigare kanske legat bland övriga och inte riktigt nått ända fram till det där som krävs för att vinna, eller hamna på pallen.

Jag blir kanske anklagad att tillhöra denna skara av “förståsigpåare” nu då jag skriver detta, men jag är övertygad om att doping inom konditionssport överlag är utbredd på samma sätt som inom cykel. Långdistanslöpning, skidåkning, m.fl. Varför skulle dessa sporter vara undantag, premisserna är exakt detsamma. Kan man fuska så finns det alltid några som tar den vägen och väljer att använda förbjudna preparat eller metoder som inte är tillåtna. En väsentlig skillnad är att inom cykelsporten så tävlar man i lag, bor ofta ihop, tävlar tillsammans, mm. Armstrong satte press på övriga i laget att göra som han önskade, vilket implicit innebar att manipulera blodet. Detta att tävla i lag är inte så påtagligt inom andra konditionssporter, undantaget den finska landslaget som var involverat i sin helhet mer eller mindre.

I vintras sändes på SVT DOX om finska skidlandslaget, där var ett systematiskt användande och fuskande.
När hjältarna ljuger
Det framkom i programmet att även andra landslag såsom det svenska, norska, italienska hade åkare med misstänkt höga blodvärden.

Norge som nation gick nästa i taket när deras “helgonförklarade” skidåkare, med Dählie i spetsen misstänktes för att ha använt doping, eller i vart fall manipulerat sina blodvärden. Deras svar var då höghöjdsträning, lite långsökt!! Men skulle det nu gå att bevisa så här i efterhand att Norge, eller som här att Dählie har manipulerat sitt blod på ett otillåtet sätt så vore det en smärre katastrof, för Norge i vart fall! Dessa helylle typer med lusekofter, hyttekos , mm., Northug passar kanske inte helt in som helylle, dock!

Skulle det genomföras lika noggranna utredningar och testas lika mycket inom andra konditionssporter som det görs inom cykelsporten så skulle fler fall dyka upp, helt säkert.
Varför inför inte övriga sporter “blodpass”, publika blodvärden är kanske ett steg i rätt riktning.

Hur som helst, varför kasta skit på cykelsporten, en fantastiskt sport. Varför över huduvdtaget uttala sig om man ändå inte är intresserad av just cykel! Just nu pågår ju världens 3:e största idrottsevenemang, Tour de France, slaget i omfattning endast av Olympiska spelen och fotbolls VM.

Njut av Touren, den pågår i dryga 2 veckor till!

Trevlig sommar

3 thoughts on “Dopinghärvor till höger och vänster

 1. Ovanligt klokt skrivit, men många missar nog poängen. Doping har varit och är ett jätte problem inom Sport. Att gå ut och ge skulden på olika utvalda sporter är inget annat än pajkastning. Så länge ingen vill förstå helhetsbilden kommer sånt skit att fylla pressen. Man kan ju bara gå in på närmaste gym och höra hur snacket går och se hur unga killar utvecklas i rasande fart. Att doping finns överallt i vårt samhälle är bara att inse. Problemet går att lösa om man vill. Men då det i grund och botten handlar om pengar, ser jag ingen ljusning.

  Ha det bäst
  Janne

 2. En bra bit på väg till Lösningen :

  Ett (helt oberoende) Dopingförbund till alla sportsgrenar.
  Samma dopingregler inom alla sporsgrenar.
  Samma straff inom alla sportsgrenar.
  En och samma organisation som utför tester inom alla sportgrenar.
  Glasklara regler.
  Och det kanske viktigaste av allt. Att hålla dom olika Sports Unionerna och Dopingförbundet så långt borta ifrån varandra det bara går.

  • Håller helt med dig i detta. Ett stort problem inom i vart fall cykel är tt UCI har inflytande på kontroller och sysslor som inte är kopplade till sporten i sig, så som doping och fuskande med blodvärden. WADA är det organ som skall sköta detta, inte i samråd med UCI utan helt på eget initiativ och utan påverkan från andra.

   I en av dokumentärerna om skidåkning så var det liknande problem, FIS som är det officiella skidorganet som har det övergripande ansvaret, dom tillät inte uppföljande tester som skulle utföras av den läkare som testade skidåkarna under VM i Lahti, han vill göra uppföljande mätning för att få dels jämförande data och dels en serie liknande blodpass, vilket var Ok initialt, men då det framkom att åkarna hade väldigt höga värden så sade FIS att dessa test skulle dom göra själva, vilket inte gjordes!! Läkaren tystades ner och fick itne tillstånd att göra detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *