Sibirien 1994

Det är lite dåligt med inlägg, och i synnerhet då om cykel och det som hör därtill. Det blir inte bättre på den fronten med detta inlägg heller, inte vad gäller cykel i vart fall.

Se nederst i detta inlägg för länkar till album! (Edit 2014-12-17)

Jag har i gömmorna lyckats hitta gamla filmer som var oframkallade, då jag fotat lite med en mellanformatskamera, en Hasselblad under den senaste veckan och för att kunna se om den fungerar som den skall så måste man ju framkalla filmen för att se resultaten av exponeringarna. Då dök alltså dessa filmer upp. Verkligen befriande att sänka tempot och planera varje bild, det vare sig går att stressa iväg bilder eller slösa, det är ju bara 12 bilder per rulle, vilka inte heller är gratis.

Under studenttiden under första halvan av 90-talet så var jag med på en expedition till Sibirien, juni-aug 1994, dessa bilder togs under den expeditionen, så lite drygt 20 år gamla filmer alltså. De är ganska kontrastlösa och korniga, men jag är väldigt glad att jag fann dessa och verkligen tog tag i att framkalla dessa, det är verkligen roliga minnen. Tveksamt om dessa bilder funnits om det varit digitala, dagens minnen som bilder spars på idag, om de hade fått utså samma dåliga behandling som dessa filmer hade de sannolikt inte överlevt, de hade då bara varit minnen, inte bilder!

Det är fortfarande flera rullar som väntar på att framkallas, så det kanske dyker upp mer roliga bilder och minnen? 🙂

Ett transporterbart hus, som dock har fått förfalla. Inuiterna flyttade dessa under vintern och bodde då i dessa, det går att ana slädkonstruktionern i fören på "hussläden".

Ett transporterbart hus, som dock har fått förfalla. Inuiterna flyttade dessa under vintern och bodde då i dessa, det går att ana slädkonstruktionen i fören på “hussläden”.

Jag lade ut dessa då jag läste den inskränkte Björn Söders oerhört korkade inlägg om vilka som han ansåg vara Svenskar och inte svenskar. Jag är med hans definition inte Svensk, då jag har ryskt blod bara för 3 generationer sedan på ena sidan. Så vem är egentligen svensk?

Dessa minoriteter som lever lite hand ur mun, i yttersta periferin av samhälle och civilisation oavsett var på jorden, dessa är med en sådan definition helt rotlösa. Nu är ju inte nationalitet så värst viktiga egentligen, förutom för vissa individer! Jag hade hur som helst hellre tillbringat ett helt liv med dessa människor än en minut med Björn söder och Co.!

Det luktar duktigt med skit om den mannen och hans kumpaner i SD.

Dessa människor på bilderna hör till en av minoritetsgrupperna i Ryssland, (Neneter), vi träffade på ett flertal minoritetsgrupper under resan. I forna Sovjetunionen så talades det 127 helt skilda språk, dessa har precis som samerna i Sverige sitt språk och måste sedan lära sig ryska. Vi träffade bl.a. komer, kareler, jakuter, tjuktjer, neneter, samer, m.fl.

För den som vill se lite fler bilder så är här några bilder från Sibirien 1994 i ett album som jag kommer att lägga in fler bilder i då jag hinner digitalisera dessa.

Edit 2014-12-17, har nu lagt till lite fler inscannade bilder. Se länken nedan.

Nya bilder från sibirien

1 thought on “Sibirien 1994

  1. Pingback: Bättre förr, eller? - Rastlös betraktare, (1/250 - f/16)Rastlös betraktare, (1/250 – f/16)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *