Skånes 2-dagars 2014

Årets sista tävling för de allra flesta!

2014års cykel- och tävlingssäsong avrundades med skånes 2-dagars för de allra flesta landsvägscyklister, en liten celeber skara skall dock köra VM som går om någon dryg vecka. SWE-Cup som är SCF stora grej avslutades i år i Södra Sandby med arrangerande FK Trampen som ansvarig för tävlingen. 2 dagars tävlande, men endast linjeloppet som gick under söndagens räknas in i SWE Cup, vilket dessvärre medförde att många avstod från att köra lördagens tempolopp.

Ett hundratal deltagare totalt i alla klasser under lördagen, från nybörjare till Sveriges elit i både dam- och herrklass.

Sträckan för Tempoloppet var vägen mellan Södra Sandby och Torna Hällestad, tidvis en rätt trafikerad sträcka och dessutom smal!
Det är dock en sträcka som passar bra för tempolopp och den är flitigt använd i både tävling som träningssammanhang, alianstävlingar, KM, mm.

Allt flöt på utan incidenter, resultat för tempoloppet (och för söndagens linjelopp) finns på Skånecykel

Hulken är ute och cyklar!

Pär Hedlund öser på för fullt!

Korna hölls sig på sin kant, vilket ju är bra. Skulle de få för sig att gå över vägen så kan det bli hur tokigt som helst. Banan går igenom stora områden där korna går fritt i landskapet inhägnat men bilvägen skär rätt igenom betemarkerna och med färister som avgränsning för korna så de inte skall kunna smita ut där bilvägarna korsar gränsen för haglandskapet och vanligt landskap utan kossor.

De stora klasserna av cyklister som körde den längsta banan var nu precis på gränsen in i paradiset, vilket alltså som ni förstår ligger i Torna Hällestad. 🙂

Dag 2, söndagen

En lång dag för många, första start redan vid 08.00, sedan var det starter i olik klasser hela dagen med herrelit som avslutande klass. Målgång för herrar elit var vid ca. 16.30 tiden, då hade de avverkat 18 varv på det 9.5km långa varvet.

Det var inte enbart för cyklister som det blev en lång dag, funktionärer var redan på plats vid 06.30 för att färdigställa mål, ställa ut koner, skyltar mm utmed banan. Att få ett sådan här arrangemang att gå i lås kräver många idéella krafter och många timmars jobb!

Först ut med sina starter var herrar junior och senior. Där fick snabbt en liten grupp på 2 senioråkare och en junior åkare en lucka som höll hela vägen in i mål. Gruppen som gick loss finns på bild nedan

Utbrytargruppen från herrjunior och senior

Nedan är lite bilder från
Huvudklungan för Herrar Senior och junior

Huvudklungan igen!

Starterna avlöste sedan varandra under hela dagen.

Längst höll höll dam- och herrelit. Blåsten tilltog alltmer under dagen och byarna var riktigt stark vind. Röglevägen som är rätt öppen gav kantvindsåkning i ryggen för att när det vänder av ner mot Hardeberga och Fågelsång få ganska motvind och Fågelsångsvägen som leder tillbaka in mot Södra Sandby var det kantvind mot. Tappade man hjul och hamna på mellanhand så var det slitsamt och att komma tillbaka var otroligt svårt om det inte var en grupp.

Damelit-tävlingen blev en odramatiskt tillställning med en grupp på 3 damer som kom iväg ganska omgående och sedan utökade sitt försprång för varje varv, vann till slut gjorde Sara Mustonen. Detta var hennes genrep inför VM, så hennes säsong är alltså inte över ännu.
Sara Mustonen, vinnare i damer elit skånes 2-dagars 2014

Bakom dessa 3 var det ytterligare en mindre grupp på 2 åkare som höll undan för huvudklungan.

Jagande åkare!

Bland herrar så tog det några varv innan en grupp på drygt 10 åkare kom loss, dessvärre var inte Mats Andersson från FK Trampen med där, han gjorde dock ett hästjobb i en mindre grupp som kom loss i jakten på ledargruppen, som jag uppfattade höll han farten upp och drog stora delar av loppet.

Mats Andersson FK Trampen i jakten på ledargruppen

Mats Andersson körde så pass bra att han i och med sin starka körning klättrade en placering i SWE Cup och avslutade säsongen med att bli total 3:a. Riktigt bra kört.

Ledargruppen körde dock starkt och drygade ut avståndet alltmer och vann tills slut gjorde Rasmus Mikiver, CK Hymer.

Rasmus Mikiver CK Hymer

Team Argon 18 Scandinavia vann visserligen inte SWE Cup för lag, men en av deras åkare vann den individuella tävlingen och de har verkligen satt färg på Svensk cykel med sin satsning. Jag hoppas att de får och kan fortsätta och att fler lag satsat på liknande sätt. Bilden nedan är från huvudklungan där bl.a. Svenska mästaren Michael Olsson anförde skaran med lagåkare förbi målet under loppet. Siste man i vingen är SWE Cup segraren, lite som “Bröderna Dalton”.

Team Argon 18 Scandinavia

En kul tävling och avslutning på åres cykelsäsong 2014. Nu får vi se fram emot vinterträning och VM som snart skall köras.

Avslutar med en bild på några av alla funktionärer som bistod med hjälp under tävlingen. Det var inte alltid så mycket att göra och det hanns med lite annat än flaggviftande! Två farbröder som slappar i solskenet. 🙂

Funktionärer under skånes 2-dagars i det lite sporadiska solgasset!

Respektera copyright på allt material på denna blog! Vill ni använda text eller bild, kontakta i så fall mig.

Inom några dagar så kommer att finnas en länk på sidan som leder till ett album med fler bilder från helgens tävlingar. Så kom tillbaka för att se adressen den kommer att finns här nederst i detta lilla inlägg.

Länk till lite bilder:

En litet utplock av bilderna från Tempoloppet , saknas just du så kan du höra av dig så kan jag ta fram någon bild.

1 thought on “Skånes 2-dagars 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *