Stjälpmedel för träningen

Teknikutvecklingen har medfört en mängd nyttiga och praktiska hjälpmedel för idrott, både för träning såväl som tävling. Hjälpmedel som till slut kan vara svåra att vara utan. Andra hjälpmedel är mer av karaktär stjälpmedel, de är högst tveksamma och bidrar mer med krångel än hjälp.

Pulsmätaren är ett exempel på praktiskt hjälpmedel, det är nu ganska många år sedan den första trådlösa/bärbara pulsmätaren i träningssammanhang kom ut på marknaden, närmare bestämt över 35 år sedan. Finska Polar för först ut med pulsmätare, de var länge ensamma på marknaden. Så är det dock inte idag, fler olika tillverkare och idag är det inte någon som höjer på ögonbrynen åt en pulsklocka. Den fyller en viktig funktion inom konditionsträning.

Effektmätaren på cykel är även den idag ganska vanlig, dock inte på långa vägar lika vanlig som pulsklockan. Den har i många fall ersatt pulsklockan, men är nog trots det inte lika mångsidig. Den är betydligt dyrare än en enkel pulsklocka, går ju dessutom endast att använda på just en cykel.

Hastighets och distansmätare, det allra enklaste hjälpmedlet för en cyklist är nog en hastighetsmätare, den brukar mäta hastighet, distans, medelhastighet, totaldistans, tid på träningspasset och kanske något mer. En sådan får man för en hundralapp och den är kul att ha för att hålla lite koll på distanser och kanske även hastighet. Kanske inte så nödvändig, men trots allt lite kul att ha.

Meningslösa tränigsleksaker

Wahoo har nu definitivt passerat en gräns för vad som är mer en leksak än hjälpmedel. Detta är en meningslös pryl som endast den prylgalne önskar sig. Wahoo Kickr Climb indoor grade simulator. Cykeln har nu blivit förvandlad till en leksak och allt är nu helt strömberoende. Du behöver utöver denna ställning till framgaffeln på din cykel, en TV skärm, drivs av el, en motståndsenhet på bakhjulet, drivs av el, för att fullt ut nyttja leksaken, internetuppkoppling.  Denna nya pryl är en ställning som du monterar cykelns framgaffel i, du plockar alltså bort framhjulet.

I andra änden av spektrat på tillbehör för cykel inomhus finner man exempelvis Kurt Kinetic, en trainer som du monterar cykeln på, inga reglage eller elbehov. Alternativt en Monark ergometercykel, ingen el behövs.

Wahoo verkar ha skapt ett helt fantastiskt hjälpmedel, vem vill vara utan detta?

Läsa gärna mina andra sidor Vakthunden och Rastlösa betraktare

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *