Teknologi för god underhållning

Idag har jag för första gången i mitt liv suttit och tittat på orientering på TV. Orientering är nog en av de mer besvärliga, oattraktiva och odramatisk sporter som går att uppbringa för en publik. Sporten som sådan är fantastisk, men som publiksport är den helvissen, eller har jag fel?

Teknologin som finns idag har gjort att det går att följa orienterarna på TV, på skärmar, var som helst då mottagningen från varje löpare som nu har en GPS på ryggen kan visas på en skärm.

Jag hade precis tittat klart på lagtempot från Vårgårda som sändes på TV. Denna helg är dameliten från hela världen samlad för att tävla på cykel. Ett rätt trist producerat program om jag får säga det.  Direkt efter, eller snarare på andra kanalen sändes då orientering från VM som går i Norge. Jag knäppte över och sögs in i en otroligt spännande tävling. För Sveriges del en helt makalöst bra tävling, guld för både damer och herrar.

Teknologin har gjort orientering till en publiksport

GPS sändare och mottagare har verkligen i detta fallet revolutionerat sporten, projicerar man varje löpare på kartan så kan man se dem, och faktiskt följa dem hur de löper, hur de ligger till och var de är på kartan. Helt otroligt spännande. I Sveriges fall för damerna så var det inte så väldigt dramatiskt, där presterade alla damerna bra och de kunde till slut spurta hem stafetten. För herrarna däremot, där var det en otrolig dramatisk, Norge och Finland ledde tävlingen inför tredje och sista sträckan. Sverige växlade som 3:a, den svenske löparen sprang bra och tog sakta men säkert in, för att vid 3:e kontrollen eller så gå upp i ledning. Från att ha legat bakom de två ledande lagen med ca. 30 sekunder, helt plötsligt leda med över en minut. GPS punkterna visade var norrmannen gjorde helt galna vägval, den finländske löparen hakade tyvärr på (för deras del) Norge. Det kunde följas i realtid, vilket filmproducenten gjorde med inklippta sekvenser på Norges lag som stod i mål och väntade, ni kan ana reaktionerna på de andra i laget. Norge med Finland i hälarna irrade runt och tappade där ca. 1.5 minuter, där lades grunden till den Svenska vinsten, men det var inte slut där. Norge som gick ut i ledning gjorde fler dåliga val av väg mellan andra kontroller, vilket gjorde att det kunde slinka in fler länder emellan, Norge slutade till sist på 5:e plats. Allt kunde följas med löparna plottade som punkter på en stor monitor och för den breda publiken på TV. Utöver detta så är vissa kontroller TV övervakade och det finns även på vissa ställen kameramän som springer med.

Använd möjligheterna på rätt sätt

Fantastiska nya grepp för att göra en sport som har varit riktigt trist för publiken till något så spännande och kul att följa. Här har SVT något att lära, cykelsporten är ofta rätt trist producerad. Ett undantag är dokumentären om David Millar, Time Trial, riktigt snyggt filmad och producerad. I dagsläget kändes sändningen med orientering som nytänkande och ett stort steg framåt.

Teknologin är ibland fantastisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *